RASEN TIBETANSK SPANIEL

Som namnet säger, kommer rasen ursprungligen från Tibet, där de lär ha funnits sedan urminnes tider. Det sägs att de var munkarnas speciella skyddslingar. Från de höga klostermurarna höll de uppsikt över nejden och varslade klosterinnevånarna när någon/något närmade sig.

Under kulturrevolutionen i Kina som även som även drabbade Tibet hårt, förstördes stora mängder kloster och därmed höll rasen på att utplånas i sin ursprungliga miljö. Rasen kom till Europa, England, under slutet av 1800-talet och då ofta som gåvor.

I början av 1900-talet blev engelska uppfödare intresserade av rasen och 1934 godkändes den första rasstandarden i England. Även om ursprungslandet är Tibet, har vår moderna tibetansk spaniel utvecklats i England som i hundsammanhang räknas som dess hemland. Det är med andra ord The Tibetan Spaniel Association i England som har vetorätt i allting rörande rasens standard.

1955 registrerades Sveriges första tibetansk spaniels i SKK, de var importerade från England. Långsamt blev rasen populär och antalet ökade successivt, i lagom takt. Ökningen av antal tibetansk spaniel registrerade i SKK har varit stadig och under de senaste åren har det registrerats nästan 300 stycken årligen.

Till sin karaktär är en tibetansk spaniel en liten söt, självsäker, pigg, självständig och mycket alert hund som man kan ha med sig överallt, från fjällvandringen till fredagsmyset i soffan. Liksom förfäderna i Tibet älskar den att ligga högt med god uppsikt över sitt revir. Den älskar sin familj och de som en gång vunnit en tibetansk spaniels förtroende har en vän för alltid. Om den får vara med sin familj mår den väl och kommer att vara till stor glädje under många år.

Det är en frisk och sund ras ca 25 cm hög och väger ca 6 kg. Pälsen är lättskött, en grundlig genomborstning en gång i veckan med koll av klor och ett bad då och då är allt som behövs. En tibetansk spaniel kan bli mycket gammal, det finns de som blivit såväl 15 år som äldre.

Alla färger och färgkombinationer är tillåtna, från vitt till svart och allt däremellan. Vanligast är sobelfärgen som finns i många olika nyanser.

RASSTANDARD

HELHETSINTRYCK
-

Tibetansk spaniel är en liten, aktiv och alert hund. Helheten skall ge ett välbalanserat intryck. Kroppens längd skall något överstiga mankhöjden.

HUVUD
-

Huvudet skall vara litet i proportion till kroppen och bäras stolt. Det skall vara maskulint hos hanhundar, men inte grovt.

STOP
-

Stopet skall inte vara djupt, men markerat.

NOSPARTI
-

Nospartiet skall vara medellångt, trubbigt med fylliga överläppar och utan rynkor. Hakan skall vara lagom djup och bred.

ÖGON
-

Ögonen skall vara mörkbruna, medelstora, ovala, klara och uttrycksfulla. De skall sitta tämligen brett isär men vara framåtriktade. Ögonkanterna skall vara svarta.

HALS
-

Halsen skall vara måttligt kort, stark och väl ansatt i skulderpartiet. Den skall vara täckt av en man eller ”schal” av längre hår, mer markerad hos hanhundar än hos tikar.

RYGGLINJE
-

Rygglinjen skall vara plan.

SVANS
-

Svansen skall vara högt ansatt, ha riklig plym och i rörelse bäras i en stolt båge över ryggen. Stående får hunden bära svansen hängande.

SKULDERBLAD
-

Skuldrorna skall vara väl tillbakalagda och fasta.

BAKSTÄLL
-

Bakbenen skall vara välkonstruerade och kraftiga.

HAS
-

Haslederna skall vara lågt ansatta och bakifrån sett parallella.

RÖRELSER
-

Rörelserna skall vara raska, fria, aktiva och parallella.

FÄRG
-

Alla färger och blandningar av färger är tillåtna.

MANKHÖJD
-

Ca 25 cm.

FEL
-

Varje avvikelse från standarden är fel och skall bedömas i förhållande till graden av avvikelse.

TESTIKLAR
-

Hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

UPPFÖRANDE & KARAKTÄR
-

Till temperamentet är den vaken och tillgiven men självständig. Den är glad och självmedveten, mycket intelligent, men avståndstagande mot främlingar.

SKALLPARTI
-

Skallen skall vara lätt välvd, av måttlig bredd och längd.

NOSTRYFFEL
-

Nostryffeln skall helst vara svart.

KÄKAR & TÄNDER
-

Lätt underbett. Tänderna skall vara jämnt placerade och underkäken skall vara bred mellan hörntänderna. Komplett bett är önskvärt. Tänder och tunga får inte synas när munnen är stängd.

ÖRON
-

Öronen skall vara tämligen högt ansatta, medelstora och hängande. Hos den vuxna hunden skall öronen ha rikligt behäng. Det är önskvärt att öronen lyfts något från skallinjen, men de får inte vara för lätta. Det är otypiskt med lågt ansatta, stora eller tunga öron.

KROPP
-

Kroppslängden, från manke till svansrot, skall vara något större än mankhöjden.

BRÖSTKORG
-

Bröstkorgen skall ha väl välvda revben.

FRAMSTÄLL
-

Benstommen skall vara måttligt grov.

UNDERARMAR
-

Underarmarna skall vara lätt böjda.

FRAMTASSAR
-

Hartassar som skall vara små och nätta med fransar mellan tårna. Fransarna är ofta längre än tassen. Rund sk kattass är inte önskvärd.

KNÄLED
-

Knälederna skall vara måttligt vinklade.

BAKTASSAR
-

Hartassar som skall vara små och nätta med fransar mellan tårna. Fransarna är ofta längre än tassen. Rund sk kattass är inte önskvärd.

PÄLS & PÄLSSTRUKTUR
-

Täckhåret skall vara silkeslent, slätt i ansiktet och på framsidan av benen, medellångt på kroppen, men tämligen åtliggande. Underullen skall vara fin och tät. Öronen och frambenens baksidor skall vara väl befransade. Svansen och lårens baksidor skall ha riklig, längre päls. Rasen får inte vara överpälsad. Tikar tenderar att ha mindre päls och kortare man än hanhundar.

VIKT
-

Ca 4-7 kg.

NOTA BENE
-

Hund får ej prisbelönas om den är aggressiv eller extremt skygg eller om den har anatomiska defekter som menligt kan påverka dess hälsa och sundhet.